Εργαστήριο τυροκομείου

Το τυροκομικό εργαστήρι για την παραγωγή βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων στο Οικοτροφείο Γαλήνη Β’ εγκαινιάσθηκε τον Μάιο του 2019. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της τυροκόμισης καθώς και να δοκιμάσουν την «σοδιά» βιολογικής φέτας, παραγωγής των ενοίκων με τη βοήθεια του προσωπικού.

Ένα όνειρο χρόνων της Επιστημονικής Ομάδας και των Ενοίκων που έγινε πραγματικότητα. Το Οικοτροφείο, σε μια επιχείρηση-προσπάθεια αναβίωσης της αγροτικής παραγωγής, στα πλαίσια της λειτουργίας της Φάρμας «ΓΑΛΗΝΗ» προχώρησε στη δημιουργία ενός τυροκομείου. Εδώ, οι ένοικοι βάζουν όλη τη δεξιοτεχνία τους και το μεράκι τους για να παράγουν τα δικά τους προϊόντα. Αφού αρμέξουν την αγελάδα και τις κατσίκες τις φάρμας, συλλέγουν το γάλα και στη συνέχεια με τη βοήθεια του προσωπικού, πήζουν το δικό τους τυρί! Η ικανοποίηση που νιώθουν μέσα από τη διαδικασία της παραγωγής και της δημιουργικότητας είναι αξιοθαύμαστη! Νιώθουν χρήσιμοι και αποκτούν νέες επαγγελματικές δεξιότητες.

Τα άτομα με ψυχική ασθένεια δεν είναι ανάπηρα! Οι ευαίσθητες αυτές κοινωνικές ομάδες θέλουν κίνητρα και ενεργοποίηση! Το τυροκομείο διαθέτει τον χώρο παραγωγής τυριών και γιαουρτιού κ.ά, τους θαλάμους ωρίμανσης και τους θαλάμους συντήρησης (ψυγεία). Το πρόγραμμα παραγωγής της μονάδας περιλαμβάνει τυριά μαλακά (φέτα, γιδοτύρι, λαδοτύρι, κασέρι), τυριά σκληρά, τυριά τυρογάλακτος (μυζήθρα, ανθότυρος) και παραδοσιακό γιαούρτι. Οι ασθενείς είναι άμεσα ενεργοποιημένοι αφού εύκολα προσαρμόζουν το πρόγραμμα παραγωγής ανάλογα με το γάλα που μαζεύουν από τα ζώα της φάρμας και ανάλογα με τις ανάγκες της κουζίνας του Οικοτροφείου.

Στην Ελληνική μυθολογία λέγεται ότι οι Θεοί του Ολύμπου έκαναν στον άνθρωπο "δώρο με παντοτινή αξία" και αυτό ήταν το τυρί! Μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Οικοτροφείο Γαλήνη Β’ και να λάβει ή ακόμη και να παραγάγει τυροκομικά είδη με την βοήθεια των ασθενών και να γευτεί παραδοσιακά εδέσματα! Κοπιάστε!!!