Φάρμα Φροντίδας

Η «Φάρμα Φροντίδας» είναι ένα νέο και καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα παράδειγμα κοινωνικής μέριμνας για την Ψυχική Υγεία, με θετικά αποτελέσματα για όλη την κοινότητα.

Ο βασικότερος στόχος της δεν είναι μόνο η φροντίδα των οικόσιτων ζώων και η καλλιέργεια της σοδειάς αλλά η «καλλιέργεια» των δεξιοτήτων των απασχολούντων ενοίκων. Αυτό αποτελεί την βασική αρχή για την φάρμα της οποίας στόχος είναι να συνδυάσει την φροντίδα με την αποτελεσματική εργασία στο υποστηρικτικό φυσικό περιβάλλον που παρέχουν οι φάρμες.

Οι ένοικοι συμμετέχουν στις γεωργικές εργασίες, τα περιβόλια, την παραγωγή βοτάνων, την κηπουρική, τη συγκομιδή καρπών, το πότισμα, τη φροντίδα των δέντρων και σε άλλες εποχιακές δραστηριότητες όπως ο τρύγος, η αποξήρανση ανθέων για χρήση στη σαπωνοποϊία κ.α. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εφαρμόζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Καλλιεργούνται αμπέλια, ελαιόδεντρα, οπορωφόρα δέντρα (πορτοκαλιές, λεμονιές, μανταρινιές, βερικοκιές, ροδακινιές, κυδωνιές, κ.α.), εποχιακά φρούτα και λαχανικά (φράουλες, κολοκύθια, μελιτζάνες, ντομάτες, πιπεριές, φασολάκια, αγκινάρες, μπάμιες, κουνουπίδια, μπρόκολα, λάχανα, κ.α.), καθώς και πολλά αρωματικά φυτά (δενδρολίβανο, βασιλικός, δυόσμος, μέντα, κ.α.).

Έχουν δημιουργήσει με πολύ μεράκι και κόπο δυο ροδώνες με παραδοσιακά είδη τριανταφυλλιών ειδικά για τη παραγωγή γλυκού-μαρμελάδας και ποτού (ροδοζάχαρη- ροδόσταμο). Με αυτόν τον τρόπο, σε κάθε εποχή του έτους οι ένοικοι είναι απασχολημένοι είτε με το φύτεμα και τη φροντίδα όλων των παραπάνω, είτε με τη συγκομιδή τους.

Παράλληλα οι ένοικοι μαθαίνουν να εφαρμόζουν τους βασικούς κανόνες για τη φροντίδα των οικόσιτων ζώων και με τα παράγωγα τους συμμετέχουν στα Προγράμματα Εκπαιδευτικης Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής.

Αναλυτικότερα στη Μονάδα εκτρέφονται διάφορα ζώα, όπως κότες, χήνες, πάπιες, κατσίκες, γουρούνια, κουνέλια, μασχαράκια τα οποία φροντίζουν οι ένοικοι με τη βοήθεια του προσωπικού. Τα προϊόντα που παράγονται από κάποια ζώα (αυγά, γάλα) χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ζυμαρικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.